Commander

Kumano bloguje: Banování v Duel Commanderu

Komentáře

Ahoj, zde bych se také rád vyjádřil.
Za prvé rozhodně souhlasím, že s banováním zvláště generálů by se mělo zacházet velmi opatrně, přesně z toho důvodu, který jsi zmínil - vysolím několik tisíc za nový balíček, naučím se ho hrát a pak mi ho zabanují. Stane se to dvakrát a jsem zralý na skončení s formátem či alespoň snahou o nějaké competetive hraní.
K samotným banům - cradle, cruisa a dig jsou dle mého bany na místě, cradle vytvářela extrémně nefér hry a cruisa s digem byly prostě příliš silné na tomto formátu. Proti necrotic kombu jsem nikdy neměl čest hrát, ale nebylo by lepší zabanovat spíše phyrexian devourera a zajímavou, byť potenciálně silnou kartu nechat být?
A banování generálů z důvodu, že jsou příliš silní proti aggrům apod. je dle mého úplně mimo mísu. Jak jsi zmínil, největší nepřítel rychlých přímočarých balíčků je právě life total, ubrat na 25 by bylo naprosto v pořádku. Hlavně podobnou logikou může dopadnout ban klidně i na Anafenzu, protože omezuje graveyard strategie, na Animara, protože hra proti němu s WB balíčkem prakticky nejde vyhrát a tak dále. Tudy cesta prostě nevede a vést by neměla.

0 hlasů

Ono je a priori problém, že Duel Commander de facto vůbec nemá existovat. EDH/Commander je od začátku koncipován jako casual multiplayer formát. Duel Commander je zpotvořenina, znásilnění formátu. Zatímco některé karty ve standardních setech jsou designovány pro (či aspoň s přihlédnutím ke) klasický Commander (o specializovaných produktech nemluvě), pro DC tomu tak není. Nejde o formát oficiálně podporovaný Wizardy, komise určující bany nejsou zaměstnanci organized play divize WotC, v podstatě je Wizardům jedno, zda se tento formát hraje, nebo ne. Kdo chce hrát kompetitivně, má dost dalších formátů na výběr. Z mého pohledu je tedy si zbytečné stěžovat, že vysolíte těžké tisíce za balíček na neoficiální formát...
Nicméně odhlédneme-li od toho, souhlasím, že by si komise měla ujasnit, co vlastně chce, a pokud chce formát co nejvíce "odkompetitivnit", je tu ještě pár kandidátů na eliminaci.

1 hlas

Caranthir: Nesouhlasím s označením Duel Commanderu jako znásilňování formátu. Jestli teda banlisty mají soužit k vyvažování formátů, tak pro každý formát musí existovat nějaký, který ho dobře vyváží (tedy i pro duel commander). Problémy "koupil jsem si kartu a oni ji zabanovali" budou s banlistem vždycky, bez něj zas jiný problémy.

Jinak zabanovat něco jen proto, že s tím někdo vyhrál, považuju dost za sviňárnu.

zako44: Proč proti Animarovi nejde (prakticky) vyhrát s WB balíčkem? Ve WB jsou k dispozici vysávací kouzla (seberou soupeři životy a sesilateli přidají), alternativní způsoby výhry přes počet životů (Felidar Soverein, Test of Endurance), cílený ničení bytostí (na ty ostatní bez protekce přinesený Animarem) i globální (co smete i Animara), Sorin, co soupeře srazí na 10, a k tomu ještě lze zařadit bezbarvé artefaktové bytosti (obejití protekce). V čem je problém? Co na tom nefunguje? A jestli by to proti Animarovi fungovalo, v čem je problém proti ostatním balíčkům?

0 hlasů

Ano? A pročpak nesouhlasíš? :)

0 hlasů

"vysávací kouzla"
hrál jsi někdy proti competetive Animarovi ?
a, nehrál - nevíš o čem mluvíš
b, nehrál

ad: Felidar+ToE ... řekl bych, že moc životů nedostaneš, když má animar protekci, která dle tvých slov není problém ;)

2 hlasy

Caranthir:
Protože je to sice jiný formát (když se to z multiplayeru zredukuje jen na dva hráče), ale když už to má (nějaký) banlist, tak ten tam snad je od toho, aby to držel v dobrých mezích (smysluplnosti, hratelnosti, spravedlivosti, a tak nějak podobně). Takže vyjitím z Wizardího formátu a přidáním k tomu "vhodnýho" banlistu by mělo být výsledkem něco, co bude působit jako dobrej formát, ne jako násilná zpotvořenina. Úprava, derivát - to jo, ale ne znásilnění. (Krom toho je nemálo divnějších variant a ani je nepovažuji za znásilnění, ale za zajímavé alternativy.)

Makrobijec: Nemám s tím zkušenosti, to je pravda. No proto se taky ptám, proč to nemůže fungovat. Animar se hraje s (totem) aurama? Bez nějakýho naboostování toho ten animar moc vyblokovat nemůže - jednu bytost (pravdaže s žetony slušně velkou), ale jen jednu. Létat sám od sebe neumí (někteří lifelinkáři lítat umí). Získání životů obecně brání spíš červená Leylina a proti winkondici modrý counterování - jo, patří to pod Animarovy barvy (i když to neprovádí Animar osobně, takže tu poznámku o protekci nechápu).
A ukousání přes evasion (lítání, fear, intimidate) a extort by nefungovalo proč? (I když má soupeř modrou, tak snad nemůže stihnout zkántrovat úplně všechno?)

0 hlasů

animar se hraje jako combo - ideálně kill ve 3. kole (nepravděpodobný, ale jde to)
proto je jakákoliv diskuze o lifegainu nebo extortu mimo mísu

0 hlasů

Já chápu, že jsi v mtg relativně nový, ale i tak by se mělo ctít pravidlo, že když o nečem takřka nic nevíš, tak bys o tom neměl diskutovat. Z tvého příspěvku je poznat, že vůbec nevíš, o čem je duel commander.

Animar je kombo deck, který zabíjí nejčastěji libovolně velkým animarem v kombinaci s Ancestral Statue. V podstatě stačí, aby se Animar jedno kolo udržel ve hře a soupeř nemá šanci. Pokud hraješ B/W deck a soupeř má v prvním kole manovače a ve druhém kole Animara, tak tvoje šance na výhru se blíží nule.

3 hlasy

Tak o takovým "pravidlu" jsem nikdy neslyšel a navíc ho považuju za blbost - kdokoli může diskutovat o čemkoli. Pokud je to slušně, tak to není problém.
To, že to informovanější lidi neberou vážně se dá ještě pochopit, ale tohle vyhánění z diskuze považuji přinejmenším za namyšlené/nafoukané.

Pořád si myslím, že na moje předchozí příspěvky šlo diskutovat - např. námitkami "tohle nejde, protože ...". Nikdo tě na to odpovídat nenutil, na co reagovat je taky svobodná volba uživatelů.
Vyhánění není věc k diskuzi - to je nanejvýš věc k hádkám. Přesvědčil jsi mne tím, že nemá smysl diskutovat [b] s tebou [b]. Doufám, že se nikdy nesetkáme.

0 hlasů

Tak to se musím zastat Kumana. Diskutovat samozřejmě lze o čemkoli, ale (kromě slušnosti, ta ti nechybí) to musí být k věci. Když nevíš, jak funguje balík s Animarem (a já to třeba nevím taky), tak se buď zeptám, nebo googlím (výsledek je třeba http://www.mtgsalvation.com/forums/the-game/comman - der-edh/multiplayer-commander-decklists/217251-ani - mar-soul-of-elements-combo).Rozvíjení vlastních hypotéz pak může vést k cimrmanovskému prokopávání slepých uliček...
A pokud se chceš v Magicu zlepšit, tak tvoje přání nepotkat se s Kumanem nepovažuju za šťastné..

0 hlasů

Mas pravdu, kdokoli muze diskutovat o cemkoli, ale pak se nemuze divit, ze je za totalniho kretena, kdyz vi o tematu uplny h.vno!
"Jinak zabanovat něco jen proto, že s tím někdo vyhrál, považuju dost za sviňárnu.", ale podle tebe je to uplne super format s dobrym banlistem, ne?

2 hlasy

Omlouvám se, odkaz je nefunkční:

www.mtgsalvation.com/forums/the-game/commander-edh - /multiplayer-commander-decklists/217251-animar-sou - l-of-elements-combo

0 hlasů

Tak do třetice?

www.mtgsalvation.com/forums/the-game/commander-edh - /multiplayer-commander-decklists/217251-animar-sou - l-of-elements-combo

0 hlasů

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud chcete vložit komentář, přihlaste se ZDE.


NEJNOVĚJŠÍ KOMENTÁŘE POD ČLÁNKY

Rychlý rozbor Outlaws of Thunder Junction - 1. část

23.04.2024 16:50 – Chainer

Moc ti děkuji za rozbor! Opět mám několik poznámek... Aven Interrupter - "Pričom ak to dobré chápem, tak jeho wording "vypína" i...

všechny komentáře

Středeční výhledy 7/2024

21.04.2024 13:36 – Grahf

1) ak chceme final showdown zakastiť, tak musíme doplatiť additional cost (podľa toho, ktoré mody chceme spustiť), inak sa dá na spodok...

všechny komentáře

Středeční výhledy 5/2024

05.04.2024 23:55 – Jaires

Obávám se, že neumím tak pěkné příběhy, tak se raději zase vrátím k bodovému řešení kvízu :) 1) Zahraju Vanquish za Goldhoundy a 2x...

všechny komentáře

Pohled na formát Modern po březnových zákazech

03.04.2024 18:10 – dorlas

V Prahe som síce nebol, ale chcem si to pozrieť na YouTube. Cez Veľkú noc som „nestíhal“ :o) No a podľa mňa pomáhať aggro deckom...

všechny komentáře

Středeční výhledy 4/2024

17.03.2024 16:59 – Chainer

Jako... Lépe bych to určitě neřekl... :-) :clap: :clap: :clap:

všechny komentáře

TOP 10 nejlepších Brán ve hře Magic the Gathering

28.02.2024 13:32 – Mikhael

"Tak otvor branu, lebo ju rozbijem." :) Ocenujem dobru slovnu hracku.

všechny komentáře
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PARTNEŘI CMUS.CZ

Vesely drak eshop karty magic a pokémon
Pokemon-Guru.cz, kompletní informace v češtině ze světa karetní hry Pokémon Magic-Guru.cz, portál pro všechny začátečníky v karetní hře Magic: the Gathering Poker-Arena.cz, portál, který vás naučí hrát poker

Sociální sítě

  • FB
  • Youtube
  • Twitter