Novinky

Středeční výhledy 2/2020

Komentáře

ad kvíz - ak devotion spadne pod 5, tak aj enchant spadne z helioda, lebo prestane byť creature.
tldr: layers

0 hlasů

A ta aura mu nesebere vsechny schopnosti vcetne zmeny na enchantment ? tzn. by mel zustat jako creature

0 hlasů

Však mu aj vezme, ale akonáhle devotion spadne pod 5, tak sa zmení typ karty a táto zmena spadá pod layer 4. Tá aura , čo odstraňuje ability spadá pod layer 6, čiže ešte predtým, ako sa stihne znova aplikovať, z helioda spadne.

0 hlasů

ta kontrola, ze Aura je spravnem typu by mela byt jako state-based action, tedy by se nemela provadet mezi aplikovanim jednotlivych layeru

0 hlasů

layers sú komplikované no :)
bude to tak, že v 4 prestane byť heliod creature a v 6 už teda nemá aura pod sebou creature.

0 hlasů

Po všem tom vysvětlení vrstev (což bych chápal) mi stejně uniká jedna věc: Jakto, že si Heliod stále kontroluje devotion, i když je z něho dávno modrá 0/1 ryba bez abillit (s aurou)? Ten text Helioda, kde se "checkuje" devotion není též vymazaná abilita? Proč se spustí něco, co je smazané? Jedině, že by text začínající "As long as" nebyla abilita? Nebo proč?

0 hlasů

Bimik: "si Heliod stále kontroluje devotion" - on tu devotion ale nekontroluje stále. Devotion se kontroluje jen v layeru 4, kde se určuje jaké má karta typy a subtypy. To, že pak o tu devotion schopnost přijde v layeru 6, už na to nemá vliv, protože typu už jsou v té chvíli vyřešené.

0 hlasů

Flamberg: Nějak mi tohle neleze do hlavy. A to proto, že se mi zdá rozdíl mezi tím, kdy přesně ke snížení devotionu dojde. (píšeš: "Pokud dochází k takovým souběhům působení více efektů, aplikují se tzv. vrstvy.") Já myslel, že když zahraju v 1. main fázi na Helioda auru, která ho proměňuje+maže a devotion se změní až dejme tomu ve 2. main fázi, že k žádnému souběhu působení ve 2. main fázi nedochází, protože v tu chvíli už platí jen efekt působení aury, které smazalo všechny Heliodovy texty. No člověk se pořád učí...

0 hlasů

Bimik: to už jsi ale moc "high-level". Vrstvy neřeší nějaké fáze kola. Vrstvy jsou k tomu, abys v každém okamžiku hry přesně věděl, jak vypadá který objekt ve hře.

Normálně je nepotřebuješ. Jakmile ale dojde k situaci, že vlastnosti jednoho objektu jsou ovlivňovány více efekty najednou, musíš mít nějaký postup, který ti řekne, jak vlastnosti toho objektu určit - který efekt aplikovat jako první a který až po něm.

Nejběžnější je situace, kdy efekty upravují Power a Toughness bytostí.

Představ si následující situaci. Máš na bojišti 1/1 bytost. Zároveň máš ve hře efekt, který všem tvým bytostem dává +1/+1 (Glass of the Guildpact). Na takovou bytost soupeř sešle Ichthyomorphosis.

Bude ta bytost 0/1 nebo 1/2?

0 hlasů

Flamberg: 1/2. Díky za ochytření Tobě i ostatním zde diskutujícím. Layers a sublayers jsem vždycky tak nějak vytěsňoval, protože je to nepříjemná část rulingu v magicu. Ale mít to v hlavě se šikne, když dojde na lámání chleba...

0 hlasů

Jak píše Grahf. Stav hry se neustále kontinuálně "přepočítává". Pokud dochází k takovým souběhům působení více efektů, aplikují se tzv. vrstvy. Pokud máme v jedné vrstvě více efektů, aplikují se chronologicky.

Jakmile tedy devotion klesne pod 5, stane se toto:

Ve vrstvě 4 (změny typů) se nejprve aplikuje Heliodova schopnost ("As long as your devotion to white is less than five, Heliod isn't a creature.") a Heliod přestane být bytostí. Následně se aplikuje Inchthyomorphosis a pokusí se Heliodovi přidat subtyp Fish. To se jí ale nepovede, protože Fish je subtyp jen pro bytosti a Heliod bytostí aktuálně již není.

Ve vrstvě 5 změní Ichthyomorphosis barvu Helioda na modrou.

Ve vrstvě 6 přijde Heliod o všechny své schopnosti. Tedy i o tu, jež mu sebrala typ Creature. To ale nic nezmění, protože efekt z této schopnosti už byl aplikován ve 4. vrstvě.

Ve vrstvě 7b. se Heliodovi nastaví P/T na 0/1.

Po tomto cvičení, než nějaký hráč dostane prioritu, se zkontrolují state-based akce. Jedna z nich říká, že "If an Aura is attached to an illegal object or player, or is not attached to an object or player, that Aura is put into its owner’s graveyard."

Ichthyomorphosis jde do hřbitova.

0 hlasů

Ačkoliv, když o tom tak přemýšlím, tak v té vrstě 4 se, kvůli dependency, nezávisle na timestampu, nejprve bude muset aplikovat Ichthyomorphosis a teprve potom Heliod.

0 hlasů

"Ve vrstvě 6 přijde Heliod o všechny své schopnosti."
heliod už nie je creature, tak by sa to na neho nemalo vzťahovať, ne? Podobne ako si mu nemohol dať subtype fish v layer 4

0 hlasů

Grahf: Bude se to na něj vztahovat.

"303.4m An ability of a permanent that refers to the “enchanted [object or player]” refers to whatever object or player that permanent is attached to, even if the permanent with the ability isn’t an Aura."

0 hlasů

JInak, to celé bude ještě trochu jinak, viz příspěvek níže.

0 hlasů

Mimochodem, srovnejte například s Frogify ("Enchanted creature loses all abilities and is a blue Frog CREATURE with base power and toughness 1/1.").

Vrstva 4: Heliod přestane být bytostí kvůli devotion. Následně se aplikuje Frogify a udělá z Helioda Creature - Frog.

Vrstva 5: Frogify Helioda přetře na modro.

Vrstva 6: Frogify Heliodovi sebere všechny schopnosti.

Vrstva 7b: Frogify z Helioda udělá 1/1.

State-based actions: vše je v pořádku, Frogify očarovává bytost, takže zůstane na bojišti.

0 hlasů

Players Touru se z českých hráčů ještě zúčastnili Alexandr Rossijčenko a Jakub Vojta, ze slovenských ještě Patrik Szmatana. Seznam hráčů byl moc dlouhý a nenašel jsem vás. Promiňte, kluci!

Po prvním dnu se našim bohužel nedařilo :( Do druhého dne postoupili pouze Martin Jůza a Ondra Stráský. Slovenští borci postoupili oba - Ivan Floch i Patrik Szmatana. Fandíme, ať se vám zítra zadaří víc!

0 hlasů

Okamžik, kdy si i zkušený rozhodčí povídá sám se sebou dokazuje, že jsem svoji práci odvedl dobře :-)

Tento kvíz je opravdu těžký a správnou odpověď se dozvíte o víkendu.

0 hlasů

Jo, tenhle je obvzlášť vypečený :-)

A já nejsem na pravidla ten úplně největší expert. :-D Kolegové - skuteční experti - už mi poradili, takže by to prý mělo být takhle:

Ve vrstvě 4 se nejprve aplikuje Heliodova schopnost a Heliod přestane být bytostí. Následně se aplikuje Inchthyomorphosis a pokusí se Heliodovi přidat subtyp Fish. To se jí ale nepovede, protože Fish je subtyp jen pro bytosti a Heliod bytostí aktuálně již není.

Ve vrstvě 5 změní Ichthyomorphosis barvu Helioda na modrou.

Ve vrstvě 6 přijde Heliod o všechny své schopnosti. Tedy i o tu, jež mu sebrala typ Creature. To ale nic nezmění, protože efekt z této schopnosti už byl aplikován ve 4. vrstvě.

Ve vrstvě 7b. se Heliodovi nenastaví P/T na 0/1, protože není bytost.

Po tomto cvičení, než nějaký hráč dostane prioritu, se zkontrolují state-based akce. Jedna z nich říká, že "If an Aura is attached to an illegal object or player, or is not attached to an object or player, that Aura is put into its owner’s graveyard."

Ichthyomorphosis jde do hřbitova.

0 hlasů

Jenom poznámka, v zadání je že mám dostatečný devotion - z toho chápu že můžu mít devotion třeba i 6 a více. tudíž podle zadání aura na bohu zustane určite. ale rozhodně mě zajíma řešení v případe že devotion je presně 5. sám se přikláním k tomu že to bude 1/1 bytost

0 hlasů

v zadaní je "čo sa stane, ak heliodovi klesne devotion pod 5", treba čítať ať do konca ;)

0 hlasů

Ano. Toto je správně.

(Mimochodem správnou odpověď na tuto otázku hledali i ti nejlepší... ;-) https://twitter.com/kaibudde/status/12184745667183 - 12451)

@leos: Jestli byl "startovní" devotion k bílé 6, 5, nebo třeba 10... - to nemá na výsledek vliv. Otázka je, co se stane při poklesu pod 5...

Díky všem zúčastněným!

0 hlasů

V tom případe by buch už tuto abylitu neměl mít, tudíž z něj bude žába ne?

0 hlasů

Tak nějak nevím, kde vidíš problém. Zkus si ještě jednou přečíst zadání a popřemýšlet o následujících věcech:

- Počáteční devotion k bílé musí být 5 či více, aby Heliod byl bytost, tj. aby ta Ichthyomorphosis na něj šla vůbec dát.

- V takovém případě je z Helioda modrá 1/1 Fish.

- Ichthyomorphosis nemění manové symboly v mana costu.

- Spadne-li hráči devotion k bílé pod 5, vzniká otázka, jestli se uplatní druhá abilita Helioda, nebo jestli tu abilitu ztratil. Po zkontrolování layerů (viz řešení výše) "hra zjistí", že Heliod bytostí není, proto se Ichthyomorphosis nedokáže na "nebytosti" udržet a tato aura tak odejde do hřbitova.

Pokud to ještě ani takto není jasné, tak se zkus zeptat kamarádů. Určitě si o tom popovídáte šířeji než my tady a bude to možná lepší.

Ahoj u dalších Výhledů!

0 hlasů

Já jsem vyjadřoval svuj názor: kdy jsem si myslel že když enchated creature říka že lost all abiliteis. vždy jsem si myslel že to je ctrl+a delete. a tudíž bůh ztratí všechny schopnosti včetně té která říká že pokud klesne devotion enbude bytost. Ale z tvého vysvětlení chápu že tato vlastnost na bytosti furt je a řeší v rámci vrstev. což byla jediná věc která mi přišla divná. a z těch flambergových odpovědí jsem byl trochu zmaten a čekal jsem na oficiální vyjadření.a do té doby jsem psal svuj skromný leč blbý názor.

0 hlasů

foilovy Crucibly dostanete na turnaji pouze ve wpn premium herne. pokud se nic nezmenilo, tak v CR zadna takova neni

0 hlasů

v budapešti je kvalda zavřená

0 hlasů

To je pravda. Ale naštěstí bude ve stejný den kvalifikace i v Bratislavě, která bude otevřená. Více informací se dozvíte v příštích Výhledech!

0 hlasů

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud chcete vložit komentář, přihlaste se ZDE.


NEJNOVĚJŠÍ KOMENTÁŘE POD ČLÁNKY

Banned and Restricted Announcement 3. srpna 2020

05.08.2020 10:57 – ljk

je pravda, že ty jejich úletý mě netěší... jsem rád, že se to snaží držet, ale když to vždycky něčím rozbijou, udělají velký turnaj nad...

všechny komentáře

Středeční výhledy 14/2020

03.08.2020 22:25 – Chainer

EMERGENCY BANS! Vítejte v novém Standardu, Pioneeru a také i v Historicu... ;-) https://magic.wizards.com/en/articles/archive/news -...

všechny komentáře

Středeční výhledy 13/2020

31.07.2020 22:19 – Chainer

ŘEŠENÍ KVÍZU: 1) Pokud máte ve hře Nine Lives dvakrát, tak si vždy můžete vybrat, který replacement efekt použijete. Můžete to dělat...

všechny komentáře

Set Boosters, aneb nové Magicové Packy

30.07.2020 23:14 – Chainer

Welcome boostery jsou boostery pro začátečníky. Existují už od Core Setu 2021 namísto Welcome Decků. Viz: ...

všechny komentáře

Úvod do Magic formátu Historic

29.07.2020 11:30 – ljk

Nejraději hraji právě historic. Už někdy rok zpátky, možná více, kdy mi standard nepřišel moc zajímavý a na historicu se dali hrát docela...

všechny komentáře

Pokračování organizovaného hraní

28.07.2020 12:11 – HonzaB
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PARTNEŘI CMUS.CZ

Poker-Arena.cz, portál, který vás naučí hrát poker
Vesely-drak.cz - Magic: the Gathering, Pokémon, Poker, deskové a karetní hry Magic-Guru.cz, portál pro všechny začátečníky v karetní hře Magic: the Gathering Pokemon-Guru.cz, kompletní informace v češtině ze světa karetní hry Pokémon

Sociální sítě

  • FB
  • Youtube
  • Twitter