Rubriky

Top 7 kooperativních deskových her

5. Desková hra Gloomhaven

 

Gloomhaven

 

O této monumentální, gigantické a monstrózní hře slyšel snad každý, kdo se zajímá o deskové hry. Není také divu. Na stránce Boardgamegeek.com získala první místo mezi všemi deskovkami na světě. Obrovská ale není pouze samotná krabice a její obsah sestávající z různých karet, figurek a žetonů. Ukrývá v sobě nespočet různých příběhů a hlavně desítky hodin zábavy. Jedná se o takzvanou Legacy hru. To znamená, že jak hráči postupují napříč dějem, samotná hra se trvale mění. Příkladem je například mapa herního světa – pokaždé, když hráči odhalí lokaci, přilepí na ni příslušnou nálepku.

Na začátku je na výběr z 6 hrdinů: Surovec, Kutil, Čarovnice, Ničemnice, Prasklivec a Zlodějka mysli. Tyto postavy ale ve hře nezůstávají napořád. Každý hráč si na začátku náhodně losuje cíl, a jakmile jej jeho hrdina splní, odchází na odpočinek a místo něj nastupuje další. Dohromady Gloomhaven obsahuje 17 hratelných postav, z nichž každá je vypodobená figurkou a náleží k ní unikátní balíček karet.

Hra probíhá v podobě scénářů, ve kterých se vaše skupinka hrdinů vydává do podzemí rozdat si to třeba s drakem, skupinkou nemrtvých, nebo banditů. Dohromady Gloomhaven obsahuje 100 scénářů. Během jediné kampaně však neobjevíte všechny. Hra je totiž nelineární a skupinka hrdinů má možnost svými rozhodnutími ovlivňovat, kam se příběh ubírá. Mohou se tak rozhodnout, jestli budou hrdiny, bez bázně a hany, nebo sobecká bandička zloduchů.

Soubojový systém je založený na hraní karet. Hráči vždy vykládají 2 karty. Hodnota na jedné kartě určuje pořadí. Jelikož jsou karty rozdělená na horní a dolní polovinu, každá s jiným efektem, musí se hráč rozhodnout, u které ze 2 karet spustí vrchní efekt a u které ten spodní. Jak postavy postupují příběhem a sílí, mohou hráči jejich balíček obohatit nové silnější karty.

Gloomhaven v sobě ukrývá skvělé karetní souboje, unikátní vývoj postav i příběhu a postupné odkrývání světa. Není to žádná odpočinková záležitost, kterou můžete vytáhnout a dát si jednu rychlou partičku na deset minut. Jenom vybalit všechny součástky vám zabere pár desítek minut. Než odkryjete vše, co vám může nabídnout, budete muset absolvovat hned několik kampaní plných napínavé, příběhem podkreslené zábavy.

6. Desková hra Panství hrůzy: Druhá edice

 

Panství hrůzy

Hra Panství hrůzy je určená pro 1 až 5 hráčů. Je to již druhá položka na mém seznamu, která je inspirovaná Lovecraftovým Cthulhu mythosem. Stejně jako Arkham Horror TCG  i tuto hru vydaly Fantasy Flight Games.

Je to jedna z těch deskovek, k jejichž hraní je zapotřebí aplikace. V té máte na výběr ze 4 scénářů lišících se obtížností i herní dobou (1 až 6 hodin). Po načtení scénáře vám aplikace sdělí, jak uspořádat dílky místností a kam na nich umístit stopy. Při zkoumání stop napříč herní mapkou zadáváte do aplikace, hodnoty, jaké jste hodili na kostkách a ta vám pak sdělí, jestli jste uspěli a co jste našli.

Při pátrání se také setkáváte s různými postavami, se kterými můžete interagovat a vést větvící se dialogy. Skrze aplikaci také řešíte formou minihry různé puzzle a na konci kola hráčů se v aplikaci spustí fáze mythosu. Ta spustí buď nahodilé, nebo předem definované události, kterým musejí vaše postavy čelit.

Přes 50 procent této hry je tvořeno právě aplikací. Ta dělá herní zážitek plynulejším, jelikož za vás hlídá životy nepřátel a díky náhodně generovaným událostem zvyšuje prvek překvapení. Za zmínku stojí i fyzické komponenty, ať už se jedná o krásně graficky vyvedené plánky lokací nebo miniatury vašich nepřátel i vyšetřovatelů. Panství hrůzy se teda rozhodně nesoustředí jenom na virtuální zážitek, jelikož je i fyzická podoba hry skutečně povedená.

Největším positivem hry je atmosféra detektivního příběhu, kdy se snažíte přijít na kloub různým hrozivým tajemstvím. Za zmínku stojí obzvláště kartičky šílenství, které podkreslují tísnivý příběh hry. Pokud některá postava totiž zešílí, daný hráč obdrží jednu kartu. Co se na ní píše, ví jenom on a teprve až začne vše zapalovat, zjistíte, že jej postihla pyromanie a hru může vyhrát, jenom když zapálí 6 místností.

7. Desková hra Spirit Island

Spirit Island
Všichni jsme zvyklí na hry, kde kolonizujete a dobýváte nové země i planety. Pro příklad nemusíme chodit dalek – většina z vás jistě zná Osadníky z Katanu. Ve hře Spirit Island je tohle téma podrobování nových horizontů kompletně postavené na hlavu. Stáváte se zde totiž duchy ostrova, kteří jej proti kolonistům brání. Každý hráč na sebe bere roli jednoho ducha –  každý z nich má v arzenálu jiné schopnosti a elementární síly. Hra je určená pro 1 až 4 hráče a dostupná je bohužel pouze v angličtině.

Rozloha samotného ostrova závisí na počtu hráčů. Různě tvarované dílky se propojí do jednoho tvaru a poté sse po mapě rozmístí žetony nájezdníků, původních obyvatel a nákazy, kterou s sebou nájezdníci přinesli. Hráči si pak vyberou, na které části ostrova budou začínat a umístí na jedno z políček svůj žeton vlivu.

Každý hráč si vybere jednoho ducha ostrova, za kterého bude hrát. Na výběr je přitom z takových elementárních borců jakými jsou třeba Živoucí síla země (Vital Strength of the Earth) nebo Nositel snů a nočních můr (Bringer of Dreams and Nightmares). Jednotliví duchové představují odlišný herní zážitek.

Ve svých kolech mohou hráči dobírat karty z odhazovacího balíčku, získávat karty moci a rozšiřovat svoji přítomnost po políčcích ostrova tím, že na ně položí žetony své barvy. Získávají také energii, kterou mohou využívat k hraní karet reprezentujících magické síly duchů.

Útočníci ve svém tahu rozšiřují průzkumníky po ostrově, staví vesnice a města a drancují samotnou půdu, čímž roznášejí nákazu, která odstraňuje žetony vlivu duchů. To, kde dochází k drancování, budování a průzkumu určují karty z balíčku nájezdníků – tyto kroky se spouští pouze na terénech barvy určené kartou.

Hlavní zbraní duchů proti nájezdníkům je strach. Kdo by se také nebál nepřirozených přírodních úkazů devastujících celé vesnice a města. Právě za ničení staveb nájezdníků a působení strachu, reprezentovaného žetony strachu, duchové získávají karty strachu. Čím více karet se odhalí, tím silnějším se jejich efekt stává.

Konec hry nastává, pokud se duchům podaří naprosto srovnat se zemí patřičné figurky kolonistů na mapě. Jestli je potřeba vyhladit všechny průzkumníky, nebo stačí srovnat se zemí pouze určitý typ budov, určuje úroveň strachu – čím vyšší, tím snazší je vítězství dosáhnout.

Útočníci mohou oslavovat úspěšný záběr ostrova, pokud je zahuben jeden z duchů ostrova, nebo pokud dojde zásoba žetonů nákazy, či dojdou karty v balíčcích útočníků.

Pravidlově hra rozhodně nepatří k nejjednodušším. Za to, že vám ze začátku zamotá hlavu, se vám odmění neskutečnou znovuhratelností. Máte na výběr z 9 duchů, z nichž každý má odlišný herní styl i karty. Hra obsahuje i scénáře, ve kterých čelíte různým národům nájezdníků, z nichž každý má odlišnou vlastnost. Změřit své síly tak můžete například s Angličany nebo Švédy.

Závěrem

Jak jste si při čtení mohli jistě všimnout, kooperativní hry jsou rozmanitým žánrem. Zprostředkovávají vám nevšední zážitek, kdy společně s vašimi přáteli plánujete, probíráte strategie a čelíte všem možným úskalím. Nespornou výhodou je, že pokud v některé z takových her prohrajete, zřídka kdy jste v tom sami. Naopak vítězství je o to slastnější, protože jej máte s kým sdílet. Díky různorodosti témat si přijdete na své, ať už jste fanouškem horových příběhů, her na hrdiny, nebo strategických bojovek, přijdete si vždy na své. Jestli vás některé z her zaujala, nebo byste si zkrátka chtěli tenhle žánr sami vyzkoušet, určitě navštivte stránky partnerského e-shopu Veselý-drak, kde si jistě vyberete nějakou kooperativní deskovku vhodnou právě pro vás.

V sérii nejlepší top deskových her na Cmusu vyšly tyto články

 

Pro všechny fanoušky deskových a karetních her jsme začátkem roku 2021 spustili novou stránku web4games, kde vznikají speciálně články s touto tématikou, najdete zde tak především spoustu recenzí nejrůznějších deskových a karetních her.

Written by: Erich Poncza

Komentáře

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud chcete vložit komentář, přihlaste se ZDE.


NEJNOVĚJŠÍ KOMENTÁŘE POD ČLÁNKY

Rychlý rozbor Outlaws of Thunder Junction - 1. část

24.04.2024 12:51 – dorlas

Ďakujem za komenty. No a konkrétne: Aven Interrupter – som rád, že som to pochopil správne. Three Steps Ahead - porovnanie s Cryptic...

všechny komentáře

Pokémon karty - jak začít hrát a jaká jsou pravidla

24.04.2024 11:49 – Chainer

Skvělé! :-) Kdo si hraje, nezlobí! ;-)

všechny komentáře

Středeční výhledy 7/2024

21.04.2024 13:36 – Grahf

1) ak chceme final showdown zakastiť, tak musíme doplatiť additional cost (podľa toho, ktoré mody chceme spustiť), inak sa dá na spodok...

všechny komentáře

Středeční výhledy 5/2024

05.04.2024 23:55 – Jaires

Obávám se, že neumím tak pěkné příběhy, tak se raději zase vrátím k bodovému řešení kvízu :) 1) Zahraju Vanquish za Goldhoundy a 2x...

všechny komentáře

Pohled na formát Modern po březnových zákazech

03.04.2024 18:10 – dorlas

V Prahe som síce nebol, ale chcem si to pozrieť na YouTube. Cez Veľkú noc som „nestíhal“ :o) No a podľa mňa pomáhať aggro deckom...

všechny komentáře

Středeční výhledy 4/2024

17.03.2024 16:59 – Chainer

Jako... Lépe bych to určitě neřekl... :-) :clap: :clap: :clap:

všechny komentáře
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PARTNEŘI CMUS.CZ

Vesely drak eshop karty magic a pokémon
Pokemon-Guru.cz, kompletní informace v češtině ze světa karetní hry Pokémon Magic-Guru.cz, portál pro všechny začátečníky v karetní hře Magic: the Gathering Poker-Arena.cz, portál, který vás naučí hrát poker

Sociální sítě

  • FB
  • Youtube
  • Twitter