Novinky

Stav karet Magic the Gathering po 30 letech

Komentáře

Pěkné zhodnocení, které asi sdílí většina starších hráčů. Mně by moc zajímalo, co se bude v budoucnu dít s cenami karet z reserved listu. Přijde mi, že cena velké části z nich stojí na nostalgii těch, kteří s nimi kdysi hráli. Proč by nováček měl investovat neskutečnou hromadu peněz do vintage/legacy balíku, když si magic může zahrát i s novými, o několik řádů levnějšími kartami? Nehledě na existenci padělků, které za pár let (ostatně si myslím, že to tak je už dnes) celý trh se starými kartami položí. Asi píšu trochu off-topic, ale zajímalo by mne, co si myslí ostatní. Přeci jen jsem z komunity už dlouho a mtg sleduju jen zpovzdálí.

0 hlasů

Ahoj, díky za reakci.
Myslím, že ceny karet z Reserved listu se budou držet relativně na stejné úrovni po dobu několika dalších let. Než se stane reserved list opět cílem investorů (a to bude až tehdy, kdy budou úrokové míry blízko nule a bude relativní konjunktura).

Do té doby bude cena a počet nákupů/prodejů stát na lidech, kteří to kdysi hráli (a nyní jsou dobře zajištěni). Může dojít k drobnému poklesu či nárůstu cen, to bude záležet i na hratelnosti...

Padělky s tím nic moc neudělají - čím starší jsou karty a čím více se mění technologie, tím je těžší staré karty padělat. U drahých karet navíc není problém se před samotnou koupí mnohem více informovat, či si k transakci přizvat nějakého odborníka (už se to vyplatí).

Ohledně vintage a legacy - to je samozřejmě jedna část lidí, ale pak existují i lidé, co mají několik old school balíčků a do nich si dokupují karty. Nebo klasických sběratelů, co si chtějí např. posbírat nějakou starou edici, s kterou začínali...

0 hlasů

Díky za článek! Klidně více takových, klidně i 5x delších. :) S autorem mám vcelku shodné pocity u mnohých věcí, které jsou v článku zmíněny, u pár záležitostí bych si dovolil trošku oponovat nebo poskytnout jiný pohled:

Reprinty a sběratelství - pamatuju si dobu, kdy člověk prostě nemohl sehnat 4x nějakou kartu do balíku, protože jednoduše nebyla a musel mít půl roku nebo rok v balíku proxy papírek. Při tom množství hráčů by bez reprintů ceny určitých karet letěly raketově nahoru (líbilo by se to hráčům, včetně autora?). Navíc reprintovalo se vždy, jak stejné karty, tak funkční reprinty, i když jde samozřejmě o tu míru a nějakou soudnost. Ceny karet nejsou ovlivněny jen reprinty, ale také poptávkou - když si vzpomenu, jak jsem sháněl nějaké réra kdysi po 3-4 stovkách/ks a za třičtvrtě roku jsem to mohl prodat tak za 40 - 60 Kč/ks a mohl jsem být rád, tak to se tehdy taky moc nevyplatilo držet sbírku, a reprint na tom neměl žádný podíl, ale faktorem byla poptávka/popularita a/anebo rotace formátu.

Magic 30th/Reserved List - když pominu nesmyslnost, nabubřelost a promarněnou šanci na to oslavit to důstojně (aspoň ta foil retro prerelease proma to trochu spravila), tak jak moc reálně opravdu Hasbro ohrozilo Reserved List vydáním karet nelegálních na turnajích?

U serialized karet mám smíšené pocity, připadá mi, že u LotR edice se s tím už trošku roztrhl pytel a to, co vypadalo u BRO v rámci Retro Frames Artifacts zajímavě, začíná být trošku "dojení za každou cenu" s tím, že "When everything is special, nothing is special.". Jeden Prsten tam neřadím, tam je to paráda a unikátnost Jednoho si o tohle provedení přímo říkala. Ale těch Sol Ringů je prostě moc.

1 hlas

Určitě ceny v historii také dost lítaly - zejména u karet na Standard, které se jinde nehrály. Případně když pak karta ze Standardu odrotovala. Ale jakmile se to hrálo na Extendedu (heh :-), tak už bylo jasné, že karta moc dolů nepůjde a klidně jsi ji mohl nechat v deskách uležet. Většinou pak jen rostla na ceně...

Ohledně Reserved listu a Magic 30th, tak tam to nejvíce poslalo dolů International Edition a Collectors edition. Ale nedůvěra se objevila právě i k běžným "tournament legal" reserved list kartám. Vypadá to, že Hasbro je ochotné udělat téměř cokoliv, aby navýšilo prodeje...

Jinak ten Jeden prsten se jim fakt povedl. Potkávám u nás v obchodě (Veselý drak) často lidi, kteří se vrací po delší době a právě díky tomu, že se k nim dostala z médii informace o LOTR edici a že to opět zkusí..

0 hlasů

Článek pěkně popisuje, že u MTG a MTGO nejde ani tak o hru, ale o sběratelství a snahu na tom vydělat. Docela by mě zajímalo, kolik procent sběratelů karet na tom ale reálně vydělalo. Samozřejmě na to vydělali prodejci balíčků a herny, ale zase takové terno to asi nebylo.

Naopak MTGA je primárně o hře: dává přístup ke každé na MTGA vydané kartě v rámci formátu a dává s minimálními náklady hráčům možnost zkoušet různé strategie, které ty karty dovolí.. A je otázka, jestli to je špatně. Při úspěchu HearthStonu jak z hlediska komerčního, tak z hlediska popularity e-sportu, nebylo divu, že se Hasbro pustilo do obdoby. Zároveň si zisky monopolizovalo pro sebe, což může mnohé štvát. Takže tady nevydělají sběratelé, kteří nastřádali nejcennější balík, ale hráči kteří do e-sportu přinesli nejhratelnější balíček a nejlépe ho hráli.

0 hlasů

Zvídavá otázka.... jak ti do toho "Magic byl vždycky fantasy" sedí třeba Mirrodin blok? ;) Či (zejména ti neo)Phyrexiané?

Za mne jsou crossovery jinam poměrně slušnou šancí rozšířit hráčskou základnu přilákáním lidí z jiných fandomů. Co vím, tak W40K balíčky kupovali fandové W40K a snažili se od magicářů s nimi naučit hrát. LOTR to samé, a ač třeba tady u nás třeba není silná komunita whoviánů, myslím že v Anglii a USA to bude mít velký úspěch.

0 hlasů

Ahoj, tyhle sety tam moc nezapadají - taky se mi moc nelíbily :-).

0 hlasů

Rozhodně bych nesouhlasil s tvrzením, že Cross - over s Pánem prstenů se povedl. Miluji obě univerza a naopak je mi velice proti srsti myšlenka spojování těchto věcí, popravdě jsem tím byl tak zhnusený, že jsem přemýšlel že celou kolekci (od r. 1998) prodám a přestanu to hrát.

To jsem nakonec neudělal, ale tyhle karty mi nesmí do balíčků, ačkoliv jsou některé objektivně dobré. Dokud tohle byl jenom secret lair tak se to dalo přežít či ignorovat, ale tato násilná implementace cizích světů do toho, který je dostatečně bohatý sám o sobě a vůbec to nepotřebuje, mi bytostně vadí.

0 hlasů

Whatever, tisíc lidí, tisíc chutí a i outlieři se najdou. Ale o to tady nejde. Sám mám proti některým stránkám implementace LOTR do Magicu své výhrady, ale z hlediska přilákání nových hráčů a obecně z finančního hlediska JSOU Tales of Middle-Earth naprosto famózním úspěchem. Už ted jde o druhou nejvýdělečnější MTG sadu všech dob a očekává se, že tu první (Modern Horizons 2) vyrovná na konci tohoto roku, kdy vydělá stejně, jako MH2 za roky dva...

0 hlasů

Ano, z finančního hlediska to bude pravděpodobně velký úspěch. Bohužel. Kdyby raději dělali víc kartiček ve starých okrajích, to bych jim urval ruce... ale objektivně dokáži vyhodnotit, že moje poptávka je v minoritě, a naopak to co mi vadí a irituje mě je nyní na výsluní přízně... alespoň že v naší herní skupině je snad pouze jeden člověk, co si tyto produkty koupil a hraje to...

0 hlasů

Hezké shrnutí, hraju od 95 a směr MtG mě od něj odtáhl už v roce 2004 - už tehdy nám připadalo to, co se chystá smyslů zbavené. Jsem zpět pár let, ale nadšený z toho nejsem. Magica mám hrozně rád a asi je velká škoda, že k tomu lidi během let přistoupili jako ke zlatýmu dolu a každej čeká, že ten zlatej důl je nekonečnej. Každej by chtěl na magicu vydělat a to z toho dělá overprized shit.
Podívejte kolik překupníků s MtG existuje - to se nebavím o vyměńování a prodeji kusovek, ale sealed trh - je to k zblití a hlavně v US jsou lidi naprosto šílení, což jde ruku v ruce s jejich negramotností.
Sleduji fomo téměř před každou sérií. Miliardy dotazů vyplatí se to? Vyplatí se to? Chceš hrát Magic, si fetišista, co se umí s kartama potěšit nebo si investor, co vidí jen cash v budoucnu? To by si pak měl každej rozmyslet, co je a jestli jeho místo není na akciový burze a ne mezi nerdama, co si chtěj zahrát kartičky prostě.

0 hlasů

V tomhle s tebou prakticky souhlasím, ale vysvětluj to světu... Taky vnímám Magic v první řadě jako hru a ne jako nějakou senznační možnost ke zbohatnutí.

0 hlasů

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud chcete vložit komentář, přihlaste se ZDE.


NEJNOVĚJŠÍ KOMENTÁŘE POD ČLÁNKY

Rychlý rozbor Outlaws of Thunder Junction - 2. část

26.04.2024 13:01 – dorlas

Takže druhá časť odpovedí :) Goldvein Hydra - Polukranos Reborn sa síce hral a za mňa teda zelený je, ale mám pocit, že nie až tak ako...

všechny komentáře

Rychlý rozbor Outlaws of Thunder Junction - 1. část

24.04.2024 12:51 – dorlas

Ďakujem za komenty. No a konkrétne: Aven Interrupter – som rád, že som to pochopil správne. Three Steps Ahead - porovnanie s Cryptic...

všechny komentáře

Pokémon karty - jak začít hrát a jaká jsou pravidla

24.04.2024 11:49 – Chainer

Skvělé! :-) Kdo si hraje, nezlobí! ;-)

všechny komentáře

Středeční výhledy 7/2024

21.04.2024 13:36 – Grahf

1) ak chceme final showdown zakastiť, tak musíme doplatiť additional cost (podľa toho, ktoré mody chceme spustiť), inak sa dá na spodok...

všechny komentáře

Středeční výhledy 5/2024

05.04.2024 23:55 – Jaires

Obávám se, že neumím tak pěkné příběhy, tak se raději zase vrátím k bodovému řešení kvízu :) 1) Zahraju Vanquish za Goldhoundy a 2x...

všechny komentáře

Pohled na formát Modern po březnových zákazech

03.04.2024 18:10 – dorlas

V Prahe som síce nebol, ale chcem si to pozrieť na YouTube. Cez Veľkú noc som „nestíhal“ :o) No a podľa mňa pomáhať aggro deckom...

všechny komentáře
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PARTNEŘI CMUS.CZ

Vesely drak eshop karty magic a pokémon
Pokemon-Guru.cz, kompletní informace v češtině ze světa karetní hry Pokémon Magic-Guru.cz, portál pro všechny začátečníky v karetní hře Magic: the Gathering Poker-Arena.cz, portál, který vás naučí hrát poker

Sociální sítě

  • FB
  • Youtube
  • Twitter