Legacy

Legacy 101 - karty definující formát

Komentáře

Výborný článok. Ešte by sa možno hodilo spomenúť Ponder (50% mety) a jedna technická - najprv dá bolt 3dmg a až potom je z goyfa 3/4, aj keď na konečnom resultáte to nič nemení.

0 hlasů

Hezký článek, určitě se z toho dá něco odnést i do jiných formátů.
Tabulka mne šokovala, že Brainstorm je na prvním místě a i v jiných tabulkách by byl alespoň na druhém. (Možná to špatně interpretuju, ale nejhranější karta z vítězných balíků - to mi přijde, jako že je nejlepší.) Přišlo, že se v souvislosti se "starýma" (eternal?) formátama zmiňují hlavně drahé karty (nejen FoW, ale i Tarmogoyf), takže Tarmogoyf až na 20. místě je taky šokec.

Pamatuju si, že jsem v multiplayeru Conspiracy zahrál Branstorm, asi tak v situaci, kdy mi přišlo, že nemám toho moc co seslat. Naneštěstí je to tak dávno, že z toho nedokážu určit jak moc blbě to podle tebe bylo (takovej rychloproliz).

Po Jaceově ultimátce mi ani nepřijde nějak divné (i když jsou i lidi, co dohrávají vždy), že hráči vzdají, takový hráč se přece rychle prolíže k prohře. (Uvědomuju si, že někdy může být takticky lepší vzdát a mít víc času na druhou/třetí hru.) Nezobrazuje se mi ovšem ani odstavec ani odkaz (typicky očekáván na slovu "Zde") o výhře i přes Jaceovu ultimátku - kde ho prosím tě najdu?

0 hlasů

zde je puvodni clanek i s veskerymi odkazy a obrazky. (me teda odkaz funguje)

http://puremtgo.com/articles/show-a...

Tarmogoyf je az na dvacatem miste ciste z toho duvodu, ze vetsi cast fieldu na Legacy je modra a cast z te modre Tarmogoyfa nehraje. Nejhranejsimi decky jsou Grixis Delver a Miracly a z toho duvodu karty z techto decku budou vyse a tudiz tuto kartu odsunou i pres to, ze se jedna o nejefektivnejsi bytost. Protoze pocet Miraclu a decku co hraji napr. topku je vice nez vsech Shardless BUGu, Canadian Tresholdu a Jundu dohromady...
Konkretni priklad. Tarmogoyf tvori 15% fieldu a je hran v 15% procentech decku a decky ho hraji ve 4 kopiich. Kdyby na 21 miste byl Snapcaster Mage se stejnou cetnosti jako Tarmogoyf cisla by byla jina. Snapcaster Mage hraje 23% decku ale ve 2-3 kopiich. Kdyby si pocital napr. jen kolik decku hraje Snapcastera, Snapcaster Mage by byla hranejsi karta.

Tohle je moje chyba, ze jsem neuvedla, co presne za data v tabulce reprezentuji, ale predpokladala jsem, ze si to nejak domyslite^_^.

Brainstorm je opravdu nejlepsi karta na Legacy a neni tudiz divu, ze je nejhranejsi. Hraje ji pres 65% decku. To je dost velka dominance modre barvy...

Nejlepsi karty sveho typu jsou Brainstorm (viz vyse, Swords to Plowshares (most efficient removal), Tarmogoyf (most efficient creature), Lion's Eye Diamong (fast mana) etc. Avsak tyto karty nemusi byt nutne hranejsi nez nejake jine karty...viz odstavec vyse.

Ad ultimatka. Divne to neni, ale hraci by meli pamatovat na to, ze hra nemusi byt nutne prohrana. Pokud je, je spravne vzdat. Pokud, ale mate plan jak vyhrat a staci vam ty tri kola treba nebo kolik jich mate, proc proste nevyhrat? Uz jsem par her hrala s tim, ze proste tou ultimatkou dostanu, ale muzu porad vyhrat, kdyz se na to pripravim a vyhrala jsem. Tot vse.

(snad co jsem napsala dava smysl..nejsem uplne pri smyslech^_^)

0 hlasů

Díky za odkaz. To, že hráč vyhraje přes Marit Lage mne nenapadlo. Pro nějaký pomalejší zabíjení mi sedm kol připadá pořád dost šibeniční. Alespoň jsem zatím nezískal dojem, že by se Dark Depths hrály nějak moc často.

Moje chyba, to si pletu s Modernem. Mám dojem, že (tam) je (a Jund) zmiňován poměrně často. Až to na mne působí výhružně "Kdo by šel na turnaj se zelenou a neměl playset Tarmogoyfů, je "naprosto nemožnej" . " .

Dvacet nejčastějších karet z vítězných balíků - tomu si ještě myslím, že rozumím (jakým způsobem bylo vybráno těch 20 karet do tabulky). Jo, byla to moje špatná interpretace, protože se to nemusí shodovat s herní efektivností karty (jak je dobrá) - třeba skvělí hráči mají nějaké jiné herní preference (oblíbené archetypy).

Nic proti tomu, že hodně hráčů hraje nejlepší kartu :). Z dosavadních zdrojů (podle četnosti zmínek) jsem měl poměrně "jasno" , že nejlepší musí být FoW (s obdobným výhružným dojmem jako Tarmogoyf výše), a na druhým a třetím místě jsou duály a Wasteland (možná v opačném pořadí). A že to, jak jsou dobrý a chtěný vyjadřuje i cena - zatímco Brainstorm je docela levnej.
Wasteland mi teda přišel hodně přeceňovanej (co to musí být za věc, aby se hráči vyplatilo kvůli tomu vyložit zemi, co ani nedává manu a pak se ji zbavit, aby soupeři zničil zemi), ale ten příklad je dobrej - Dark Depths je dost velkou hrozbou, takovej silnej lítací nezničitelnej token je hodně děsivej.

Čím to sakra je, že se častěji zmiňují drahé karty, než ty nejlepší? (Nebo si jen vybírám články ve vychýleném poměru?)

To je dobrá připomínka, že se hráči nemají vzdávat předčasně.

Z mé strany spokojenost, je smysl to dává.

0 hlasů

ahoj, asi to bude trapný dotaz, ale máš nějaké delší vysvětlení toho blesku co střílí 2/3 goyfa? já měl vždy za to, že karta je na stacku fyzicky, tedy není v gravu.

nemělo by pak to samé fungovat i pro deliriu? (tedy mám 3 typy v hrobě, zahraji instatní delirium a při resolvu mám už 4)

co například karta Kindle? u té jsem zase měl vždy za to, že první dává jen 2 pecky. (Accumulated Knowledge to samé).

jinak samozřejmě článek super, díky za něj :-)

@Nekra : ale Wasteland přece dává manu :-) ber to takhle - na modernu také zboříš Ghost Quarterem kolonádu (a soupeři dáš ještě basic navíc), když je třeba. tady máš Stone Rain vlastně jen za vynechání land dropu. a také kromě nebezpečných zemí chceš soupeři dělat i mana screw nebo color screw. nechá ruku se 3 zeměma, první trefíš hymnou, druhou rozbiješ a zůstane na jedné zemi.

0 hlasů

delší vysvětlení Goyfa:
na stacku je instant Lightning Bolt, v hrobě sorcery a land, tudíž Goyf je 2/3.
Vyhodnotíme Bolt- Goyf dostane za 3. Na chviličku je to tedy 2/3 se třemi zraněními, ovšem stavové akce se vyhodnocují jen v přesně daných okamžicích hry, ne v průběhu vyhodnocování čehokoliv na stacku. Posledním krokem vyhodnocení instantu je jeho odložení do hrobu. Poté, co se Bolt ocitne v hrobě, Goyf vyroste na 3/4. Poté získává prioritu aktivní hráč a NYNÍ stavové akce zkoumají, zda není na bojišti bytost s lethal damage. Není, Goyf je 3/4 a má 3 zranění.

0 hlasů

ad odst. 2- ne, při resolvu máš pořád 3 typy v hrobě, instant je na stacku, v hrobě se ocitne až po vyhodnocení, tudíž delirium v okamžiku vyhodnocení nesplňuješ

ad. odst. 3- ano, pokud v žádném hrobě ještě Kindle není, dává první zahraná Kindle 2 damage. Accumulated Knowledge se chová stejně.

0 hlasů

díky za vysvětlení všech tří případů, s tím goyfem jsem to ale fakt netušil... není to náhodou nějaký nový upgrade pravidel?

0 hlasů

Neřekl bych, hraju od 2007 a takto to funguje celou dobu.

0 hlasů

Super článek, doufám že budeš v sérii pokračovat co nejdéle ;)

Jenom bych ještě doplnil k Brainstormu, že když ho hrajete a nejste zrovna Miracly, tak je to dobrý důvod, proč držet přebytečné země na ruce. Ne že bych uměl nějak extra dobře hrát legačku, ale myslím si, že tohle si dost lidí neuvědomuje.

0 hlasů

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud chcete vložit komentář, přihlaste se ZDE.


NEJNOVĚJŠÍ KOMENTÁŘE POD ČLÁNKY

Pohled na formát Modern po březnových zákazech

28.03.2024 18:59 – Chainer

Tak kdo byl o minulém víkendu v Praze, tak ví, jak ten současný Modern vypadá... ;-) Nejsem si jistý, jestli je potřeba pomáhat aggro...

všechny komentáře

Středeční výhledy 4/2024

17.03.2024 16:59 – Chainer

Jako... Lépe bych to určitě neřekl... :-) :clap: :clap: :clap:

všechny komentáře

TOP 10 nejlepších Brán ve hře Magic the Gathering

28.02.2024 13:32 – Mikhael

"Tak otvor branu, lebo ju rozbijem." :) Ocenujem dobru slovnu hracku.

všechny komentáře

Středeční výhledy 3/2024

26.02.2024 18:02 – krysa

tak když už je ten obrázek kvízu v kvalitním rozlišení, to řešení sem dám: 1, za birdsky a jednu swampu zahraju Enforcera. 2, Aktivuji...

všechny komentáře

Středeční výhledy 2/2024

15.02.2024 17:09 – Chainer

UPDATE: Třetí Výhledy letošního roku vyjdou až příští týden. Domain Rhinos, Beyond Boostery, Pro Tour, ... Bude toho zase hodně, takže...

všechny komentáře

Rychlý rozbor Murders at Karlov Manor - 2. část

13.02.2024 19:29 – dorlas

Aha Leyline of the Guildpact. Tak na ten koment som odpovedať zabudol. Tak podľa mňa ... nie je. Možno ak by niekto chcel "šialene"...

všechny komentáře
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PARTNEŘI CMUS.CZ

Vesely drak eshop karty magic a pokémon
Pokemon-Guru.cz, kompletní informace v češtině ze světa karetní hry Pokémon Magic-Guru.cz, portál pro všechny začátečníky v karetní hře Magic: the Gathering Poker-Arena.cz, portál, který vás naučí hrát poker

Sociální sítě

  • FB
  • Youtube
  • Twitter